Zupa cygańska inaczej

4.5 (188 ocen)

  • 40 min

Sycące danie dla smakoszy gęstych, pożywnych zup.

  • 40 min

Składniki:

  • pół kg mięsa mielonego wieprzowego,
    1 litr soku pomidorowego,
    puszka kukurydzy,
    puszka groszku zielonego,
    puszka fasoli czerwonej
    1 cebula,
    2 łyżki oleju
    Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziołowy, sól, czerwona papryka.
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa cygańska inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone z cebulą pokrojoną w grubą kostkę, dodajemy szczyptę soli.
  • 2. Do garnka wlewamy sok pomidorowy i wrzucamy jeszcze ciepłe mięso z patelni, do tego dodajemy kukurydzę, groszek i fasolę. Wrzucamy 3 liście laurowe i 4 ziela angielskie. Wszystko razem gotujemy przez 15 min i doprawiamy według uznania: sól, pieprz, czerwona papryka. Jeśli ktoś lubi ostre zupy można dodać papryczkę chili.

Porady

Do smażonego mięsa można dodawać przyprawę do mięsa mielonego, będzie ono miało bardziej wyrazisty smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować