Żołądki w sosie chrzanowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żołądki czyścimy i myjemy . Wkładamy do szybkowara , zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia . W trakcie gotowania przez 5 minut ściągamy szumowiny łyżką cedzakową . Dodajemy oczyszczoną włoszczyznę , obraną całą cebulę , listki laurowe ,ziele angielskie , pieprz oraz vegetę . Zamykamy szybkowar i od zamknięcia zaworka gotujemy 30 minut .
2.Po otwarciu szybkowara , wyjmujemy żołądki i 1/4 marchewki i zalewamy klarownym wywarem.
3.W rondelku rozgrzewamy masło , wsypujemy mąkę i robimy białą zasmażkę. Wlewamy szklankę wywaru spod żołądków i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki . Dodajemy marchewkę i chrzan , mieszamy . Jeżeli sos jest za gęsty , dolewamy po odrobinie wywaru do uzyskania odpowiedniej konsystencji stale mieszając .
4.Do sosu wkładamy żołądki i doprawiamy solą i pieprzem.
5.Mieszamy i posypujemy obficie natką pietruszki .
Porady
Żołądki z ziemniakami stanowią danie obiadowe, z kolei z pieczywem ciepłą kolację.
Komentarze