Żołądki w sosie chrzanowym.

4.5 (149 ocen)

  • 60 min

Dzięki szybkowarowi dania z podrobów przygotujemy w znacznie krótszym czasie.

  • 60 min

Składniki:

  • 60 dag żołądków drobiowych
    1 cebula
    1 porcja włoszczyzny ( bez kapusty )
    3 listki laurowe
    3 ziela angielskie
    3 ziarna pieprzu
    1 łyżka mąki
    1 łyżka masła
    1 łyżka vegety
    1 łyżka chrzanu tartego ( ze słoiczka )
    sól i pieprz
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żołądki w sosie chrzanowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Myjemy żołądki. 1. Żołądki czyścimy i myjemy . Wkładamy do szybkowara , zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia . W trakcie gotowania przez 5 minut ściągamy szumowiny łyżką cedzakową . Dodajemy oczyszczoną włoszczyznę , obraną całą cebulę , listki laurowe ,ziele angielskie , pieprz oraz vegetę . Zamykamy szybkowar i od zamknięcia zaworka gotujemy 30 minut .
  • Wyjmujemy żołądki . 2. Po otwarciu szybkowara , wyjmujemy żołądki i 1/4 marchewki i zalewamy klarownym wywarem.
  • Robimy zasmażkę. 3. W rondelku rozgrzewamy masło , wsypujemy mąkę i robimy białą zasmażkę. Wlewamy szklankę wywaru spod żołądków i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki . Dodajemy marchewkę i chrzan , mieszamy . Jeżeli sos jest za gęsty , dolewamy po odrobinie wywaru do uzyskania odpowiedniej konsystencji stale mieszając .
  • Dodajemy żołądki do sosu . 4. Do sosu wkładamy żołądki i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Posypujemy natką. 5. Mieszamy i posypujemy obficie natką pietruszki .

Porady

Żołądki z ziemniakami stanowią danie obiadowe, z kolei z pieczywem ciepłą kolację.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować