Ziemniaki zapiekane z serowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę piec w piekarniku nagrzanym do 190 st około 40 min.Wyjąć i włożyć do woreczka.Z letniej papryki zdjąć skórkę i pokroić w drobną kosteczkę. Sery zetrzeć na tarce,dodać pokrojoną paprykę oraz wydrążone ziemniaki przeciśnięte przez praskę.Wymieszać i doprawić do smaku na pikantnie.
2. Ziemniaki mniej więcej jednakowej wielkości razem z skórką umyć i wyszorować szczoteczką.Ugotować w osolonej wodzie al dente.(Ja gotowałam około 15 min,ale czas zależy od odmiany ziemniaków.)Ziemniaki wyjąć i ostudzić.Przekroić wzdłuż i za pomocą łyżeczki wydrążyć środek każdego ziemniaka,zostawiając na skórce warstwę około 0,5 cm.
3.Farszem napełnić połówki ziemniaków oprószyć czerwoną papryką.Zapiekać w 180 st około 30 min.
Komentarze