Mieszkam w małej miejscowości. Jestem już na emeryturze. Największą radość sprawiają mi wnuki – 10-letnia Karolinka oraz 13-letni Maciek. Gotuję dla nich z wielką przyjemnością.
Składniki:
● 1 kg ziemniaków
● 1/2 kg fasolki
● 10 dag boczku
● sól
● 10 ząbków czosnku
● 1/2 szkl. oliwy
● 1 ostra papryka
● 1 czerwona papryka
Ziemniaki z czosnkiem i fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Posiekany czosnek (trochę
odkładamy) szklimy na rozgrzanej
oliwie. Ziemniaki obieramy,
kroimy w plastry i wrzucamy na
patelnię. W środek wkładamy
pokrojoną ostrą paprykę. Dusimy do miękkości na małym
ogniu pod przykryciem. Pod
koniec duszenia solimy.
2.Fasolkę gotujemy w osolonej
wodzie. Na drugiej patelni rozgrzewamy
oliwę i wrzucamy
pokrojony w kostkę boczek.
Dodajemy odłożony czosnek
i chwilę smażymy.
3.Czerwoną paprykę opiekamy
nad gazem lub w piekarniku
i zdejmujemy skórkę. Pokrojoną
w paski wrzucamy do boczku
i krótko dusimy. Dodajemy fasolkę i doprawiamy do smaku
solą. Podajemy z ziemniakami
Komentarze