Pyszne ziemniaczki marynowane w sam raz dodatek do niedzielnego obiadu na pewno zachwycą smakiem nie jednego gościa mozna je dodawać również do sałatki
30 min
Składniki:
składniki:
ok 1 kg ziemniaków (pokrojone w ćwiarki)
woda
ocet winny
1 łyzka stołowa soli
Ziemniaki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy ziemniaki w wywarze złozonym z 4 części wody i 1 części octu winnego (ocet pozwoli zachować ziemniakom swój kształt w trakcie gotowania oraz doda charakterystycznego smaku). Ziemniaki gotujemy aż stana się miękkie. Odcedzamy ziemniaki i pozostawiamy do ostygnięcia na ok. 10 min. W między czasie mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty którą przelewamy do pojemniczka w którym będziemy marynować ziemniaki. Dodajemy wciąż ciepłe ziemniaki do marynaty (upewniając się iż są dokładnie nią pokryte) i pozwalamy im ostygnąć do temperatury pokojowej (ziemniaki lepeij się zamarynują jeśli dodamy je jeszcze ciepłe do marynaty). Na sam koniec wkładamy ziemniaki ostudzone już ziemniaki do lodówki. Gotowe. Idealnie smakują z serowymi roladkami z kurczaka w sezamie i zielona sałatą.
Komentarze