Ziemniaczane kolczatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy i odcedzamy. Robimy purée.
Studzimy.
2.Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Doprawiamy solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Miksujemy i studzimy.
3.Ziemniaki mieszamy ze szpinakiem. Dodajemy 15 dag mąki i ser. Wbijamy jajko i solimy. Wyrabiamy ciasto. Oprószonymi mąką dłońmi formujemy
małe kulki. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 5 minut od wypłynięcia. Lekko
studzimy. Osuszamy.
4.Klopsiki obtaczamy w mące, zanurzamy w rozkłóconym jajku i obtaczamy w słoneczniku. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.
Wspaniale smakują z ostro przyprawioną karkówką oraz surówką.
Komentarze