Ziemniaczane kolczatki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem nauczycielką niemieckiego z pasją do gotowania.

Składniki:

  • 30 dag ziemniaków
    20 dag mrożonego szpinaku
    mąka
    5 dag startego żółtego sera
    2 jajka
    sól
    gałka muszkatołowa
    10 dag pestek słonecznika
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Klopsiki

Ziemniaczane kolczatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy i odcedzamy. Robimy purée.
    Studzimy.
  • 2. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Doprawiamy solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Miksujemy i studzimy.
  • 3. Ziemniaki mieszamy ze szpinakiem. Dodajemy 15 dag mąki i ser. Wbijamy jajko i solimy. Wyrabiamy ciasto. Oprószonymi mąką dłońmi formujemy
    małe kulki. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 5 minut od wypłynięcia. Lekko
    studzimy. Osuszamy.
  • 4. Klopsiki obtaczamy w mące, zanurzamy w rozkłóconym jajku i obtaczamy w słoneczniku. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.

    Wspaniale smakują z ostro przyprawioną karkówką oraz surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować