Zielono risotto z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka płuczemy, osuszamy, a następnie kroimy w bardzo drobną kostkę. Następnie oprószamy je przyprawą gyros i smażymy je na oleju na złoty kolor.
2.Brokuła dzielimy na różyczki. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Wrzucamy brokuła i gotujemy około 5 minut tak, aby brokuł nie stracił swojej jędrności. Następnie brokuła wyjmujemy z garnka i przekładamy do zimnej wody na kilkanaście sekund, aby zakończyć proces gotowania.
3.Brokuła kroimy w drobną kostkę. Z kostki rosołowej przygotowujemy bulion wlewając 400ml wody.
4.Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła. Wsypujemy na nią ryż do risotto i smażymy chwilkę, aż ziarna staną się przezroczyste.
5.Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do wchłonięcia bulionu co jakiś czas mieszamy.
6.Gdy ryż będzie gotowy dodajemy kurczaka i brokuła.
7.Wszystko mieszamy z ryżem i podajemy, życzę smacznego ;)
Komentarze