1.CIASTO:
1. Białka ubić . Dodawać cukier, ubijać. Dodać żółtka , ubijać.
2. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
3. Spód blaszki o wymiarze ( 25 - 40) natłuścić.
Ciasto wlać do formy , wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w temp. 170 c.
4.Galaretki rozpuścić w osobnych naczyniach.
5. Czerwoną galaretkę po zastygnięciu pokroić w paski .
5. Ciasto przekroić na dwie części , jedną część zawinąć w ściereczkę i odstawić do stygnięcia , po czym rozwinąć posmarować masą , na środek ułożyć pasek z galaretki i zwinąć w roladę.
6. Drugą część przekroić wzdłuż, żeby kawałki zmieściły się do blaszki o wymiarze ( 12- 40 ) . Pierwszy kawałek posmarować masą , przyłożyć drugim kawałkiem , następnie położyć na wierzch wcześniej zrobioną roladę i zalać galaretką agrestową.
KREM:
1. Budyń ugotować na mleku, ostudzić.
2. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę.
3. Do margaryny dodawać stopniowo zimny budyń.
Komentarze