Najlepsza jest tortownica o średnicy 30 cm, wtedy powstają ładne linie, ja takiej nie mam, więc użyłam formy 22/30cm, którą natłuściłam i oprószyłam bułką tartą.
5 jajek
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy 16 gram
1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej, byle nie Coli, bo nadaje ona brzydki kolor jasnej warstwie ciasta
1 szklanka oleju słonecznikowego
3 szklanki mąki tortowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
1,5 łyżki kakao
1,5 łyżki mąki tortowej
1 szklanka dokładnie osączonych drylowanych wisni, można pominąć.
Zebra z wisniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotować odmierzając potrzebne składniki.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Cukier wymieszać z cukrem waniliowym
Żółtka roztrzepać widelcem.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Nadal ubijając stopniowo dodawać cukier, potem żółtka, po 1 sztuce.
Następnie ubijając dodawać powoli wodę, potem olej .
Zmniejszyć obroty miksera do minimum i miksując dodawać stopniowo mąkę z proszkiem.
Na końcu wmieszać łyżką aromat waniliowy.
Ciasto podzielić na 2 porcje. Do jednej dodać kakao a do drugiej mąkę, po 1,5 łyżki.
Nalewać na środek tortownicy po 2 łyżki ciasta jasnego i po 1 łyżce ciasta ciemnego. Na wierzch ciasta rozsypać po całości wisienki, ale można ich nie dodawać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st na ok 50 min, do suchego patyczka
Ciasto można polać polewą lub oprószyć c.pudrem
Przepis znalazłam u Sosenki ,, Wielkie żarcie” Ja od siebie dodałam 1 szklankę drylowanych wiśni.
Komentarze