Żeberka po myśliwsku

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gotowania uczyłam się jeszcze jako nastolatka, w rodzinnym domu. Te umiejętności przydały się, gdy wyszłam za mąż. Mężowi moja kuchnia bardzo smakuje.

Składniki:

  • ● 1 kg żeberek
    ● 5 owoców jałowca
    ● 1 łyżka kminku
    ● 2 listki laurowe
    ● 1/2 gałki muszkatołowej
    ● 2 łyżki oleju
    ● kostka rosołowa
    ● łyżka mąki pszennej
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka po myśliwsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy.
    Kroimy na kawałki z 1-2 kostkami. Na patelni rozgrzewamy
    olej, wkładamy żeberka i obsmażamy
    z obu stron.
  • 2. Podsmażone żeberka przekładamy
    do garnka. Dodajemy
    jałowiec, listki laurowe, kminek
    i startą gałkę muszkatołową.
  • 3. W osobnym naczyniu zagotowujemy
    1/2 l wody z kostką
    rosołową. 2/3 wywaru zalewamy
    żeberka, a 1/3 odstawiamy
    i studzimy. Mięso dusimy godzinę
    na małym ogniu pod przykryciem.
    Zimny wywar mieszamy z mąką
    i wlewamy do
    żeberek. Chwilę gotujemy. Doprawiamy
    solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować