Wątróbka po myśliwsku

4.5 (163 ocen)

  • 30 min

Danie dla tych , którzy nawet nie przepadają za wątróbką , choć wiedzą ile składników odżywczych posiada. Smakuje wybornie , a do tego wcale nie przypomina zwykłej wątróbki z cebulą, a raczej danie z dziczyzny.

  • 30 min

Składniki:

  • 50 dag wątróbki drobiowej
    15 dag słoniny wędzonej lub boczku wędzonego
    2 małe cebule
    2 ząbki czosnku
    2 ogórki konserwowe
    puszka pomidorów
    sól, pieprz
    łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Wątróbka po myśliwsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę oczyszczamy i moczymy w mleku lub zimnej wodzie przez ok godzinę. W tym czasie przesmażamy słoninkę albo boczek z dodatkiem łyżki oleju. Usmażone skwarki wyjmujemy, a na powstałym tłuszczu podsmażamy chwilkę kawałki osuszonej wątróbki.
  • 2. Wątróbkę zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu smażymy cebulę i poszatkowany czosnek.Gdy cebula zmięknie dodajemy pomidory z puszki i dusimy kilka minut do odparowania wody,
  • 3. Gdy sos zgęstnieje wkładamy uprzednio podsmażone skwarki, wątróbkę oraz starte ogórki konserwowe. Chwilę dusimy i doprawiamy solą i pieprzem.

Porady

Smakuje wyśmienicie z ciepłą bagietką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować