Zawijany udziec z indyka

4.49 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię gotować, gdy mam czas i odpowiednie składniki. W kuchni często daję się ponieść fantazji, a moje pomysły kulinarne przypadły do gustu zarówno synowi, córce i zięciowi, jak i koleżankom w pracy.

Składniki:

  • 1,5 kg udźca z indyka ze skórą
    3 ząbki czosnku
    30 dag pieczarek
    łyżka słodkiej papryki
    łyżeczka ostrej papryki
    sól
    pieprz
    łyżka ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zawijany udziec z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, ostrożnie oddzielamy skórę (posłuży do zawinięcia
    rolady) i wydrążamy kość. Z mięsa formujemy płaski prostokąt, odcinamy skrawki. Część skrawków mielimy (wykorzystamy kulkę wielkości małej
    pomarańczy).
  • 2. Udziec niezbyt mocno oklepujemy tłuczkiem z obu stron, nacieramy czosnkiem posiekanym z solą, pieprzem i paprykami. Zwijamy i na noc wkładamy do lodówki.
  • 3. Oczyszczone pieczarki kroimy w paski, smażymy i mieszamy ze zmielonym mięsem.
  • Zawijany udziec z indyka 4. Udziec układamy na desce, nakładamy farsz (zostawiamy wolne 2-cm brzegi) i posypujemy ziołami. Ciasno zwijamy. Naciągamy skórkę i obwiązujemy sznurkiem.
  • 5. Pieczemy w rękawie foliowym 60 minut. Gdy ostygnie, ostrożnie zdejmujemy sznurek. Posypujemy słodką papryką. Podajemy na zimno albo na ciepło, do ziemniaków lub klusek.

Porady

● By ułatwić sobie pracę, możemy kupić udziec indyka bez kości. ● Mięso możemy również upiec w naczyniu żaroodpornym, a sos, który powstanie podczas pieczenia, doprawić i podać do mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.49 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Parzony udziec z indyka

4.49 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Parzony udziec z indyka

evita0007 Pyszne mięsko do pieczywa :)

To może cię zainteresować