Zapiekany ryż z jabłkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moja rodzina uwielbia jabłka, więc przyrządzam je na wiele sposobów.

Składniki:

  • ● 1/2 l mleka
    ● 3 jajka
    ● 20 dag ryżu
    ● 10 dag cukru
    ● 2 łyżeczki masła
    ● łyżeczka cynamonu
    ● łyżeczka cukru waniliowego
    ● 7 dag rodzynek
    ● 2-3 jabłka
    ● konfitury
    ● sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zapiekany ryż z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotowujemy. Dodajemy
    ryż i gotujemy ok. 15 minut
    na małym ogniu. Zdejmujemy
    i przykrywamy, aby ryż
    wchłonął mleko. Odstawiamy
    do wystygnięcia.
  • 2. Rodzynki zalewamy wrzątkiem.
    Odcedzamy. Jabłka
    obieramy, usuwamy gniazda
    nasienne i kroimy w 0,5-cm
    księżyce. Skrapiamy sokiem
    z cytryny. Żółtka oddzielamy
    od białek. Białka ubijamy. Żółtka
    ucieramy z cukrem i łyżeczką masła. Dodajemy cukier
    waniliowy, cynamon, rodzynki,
    ryż i pianę z białek. Mieszamy.
  • 3. Naczynie żaroodporne
    smarujemy resztą masła. Dno
    wykładamy jabłkami i przykrywamy
    masą. Wierzch dekorujemy
    resztą jabłek i konfiturami.
    Pieczemy ok. 45 minut
    w temperaturze 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować