Zapiekany ryż z jabłkami.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne i pożywne danie na słodko, które zaspokoi apetyt i rozbudzi podniebienie.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu, 4 szklanki wody, 3 łyżka masła, 2 jajka, 1 łyżka słodkiej śmietanki 30%, 1,5kg jabłek, 1 płaska łyżka cynamonu, 3 łyżki cukru, sól.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zapiekany ryż z jabłkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki i wsypać do salaterki. Dodać cynamon i posłodzić do smaku. Wymieszać.
  • 2. W garnku roztopić łyżkę masła, wsypać ryż i lekko podsmażyć. Gdy ziarenka zrobią się szkliste, zalać je zimną wodą, posolić do smaku i gotować na małym ogniu, aż wchłoną cały płyn (15-20min.). Ryż może być lekko niedogotowany.
  • 3. Jajka wbić do miski, roztrzepać widelcem i dodać do ryżu. Wszystko wymieszać i podzielić na dwie części.
  • 4. Blachę lub naczynie żaroodporne natłuścić masłem. Ułożyć jedną porcję ryżu, następnie jabłka, a na wierzch dać kolejną warstwę ryżu. Wszystko zalać słodką śmietanką i okrasić wiórkami masła. Wstawić na ok. 45 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować