Zapiekany ryż z jabłkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki i wsypać do salaterki. Dodać cynamon i posłodzić do smaku. Wymieszać.
2.W garnku roztopić łyżkę masła, wsypać ryż i lekko podsmażyć. Gdy ziarenka zrobią się szkliste, zalać je zimną wodą, posolić do smaku i gotować na małym ogniu, aż wchłoną cały płyn (15-20min.). Ryż może być lekko niedogotowany.
3.Jajka wbić do miski, roztrzepać widelcem i dodać do ryżu. Wszystko wymieszać i podzielić na dwie części.
4.Blachę lub naczynie żaroodporne natłuścić masłem. Ułożyć jedną porcję ryżu, następnie jabłka, a na wierzch dać kolejną warstwę ryżu. Wszystko zalać słodką śmietanką i okrasić wiórkami masła. Wstawić na ok. 45 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Komentarze