Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

4.5 (160 ocen)

  • 30 min

Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych placków. Takie placki z gotowanych ziemniaków to dobry sposób na wykorzystanie pozostałych ziemniaków z poprzedniego dnia. Danie jest tanie, bardzo smaczne i szybko znika z talerzy!

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków, 3 jajka, 3 łyżki przyprawy do ziemniaków, vegeta, pieprz, bułka tarta.
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
  • 2. Przestudzone ziemniaku zetrzyj na grubych oczkach. Dodaj około 3 łyżek przyprawy do ziemniaków, 4 garści bułki tartej, pieprz, vegetę i 3 roztrzepane jajka.
  • 3. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • 4. Formuj podłużne, grube placki i obtaczaj w bułce. Smaż na rozgrzanej patelni.

Porady

Lepsze są ziemniaki tarte, bo tłuczone się mogą rozpadać i niedokładnie wymieszać z przyprawami. Po wymieszaniu ciasto na placki można spróbować i ewentualnie dodać jeszcze przypraw według własnego uznania. Można podawać z gulaszem, mięsem lub nawet ketchupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować