Bułka z makiem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Idealne dla amatorów maku, ale można także zrobić ją z bakaliami lub serem. Jest smaczna także bez nadzienia.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1kg mąki, 40 dkg cukru kryształu, kostka drożdży, 1l mleka, 4 żółtka, 1 jajko, szczypta soli, kostka margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżeczki cukru wanilinowego, 1 puszka maku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bułka z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsyp około 1 kg przesianej mąki. Dodaj 20 dkg cukru oraz kostkę drożdży i zalej to wszystko mlekiem. Poczekaj aż drożdże się rozpuszczą i wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.
  • 2. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2h.
  • 3. Rozpuść margarynę w rondelku, ale tak żeby nie była ona gorąca. Do podrośniętego ciasta dodaj 4 żółtka, 1 całe jajko, 20 dkg cukru, szczyptę soli, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 3 łyżeczki cukru wanilinowego i wlej roztopiona margarynę. Dodaj mąki, aby ciasto nie było zbyt rzadkie.
  • 4. Wszystkie składniki wymieszaj i ciasto zagniataj.
  • 5. Ciasto podziel na dwie części. Na posmarowaną blachę ułóż jedną porcję ciasta, potem mak i przykryj całość pozostałą ilością ciasta.
  • 6. Ciasto włóż do piekarnika na około 90 minut. Bułka będzie wypieczona, gdy jej wierzch zrobi się ciemno brązowy.

Porady

1. Ciasto, które dajesz na wierzch można zapleść w warkoczyk i wtedy dopiero położyć na mak. 2. Drożdże szybciej się roztopią, jeśli włożysz je do ciepłego mleka i wymieszasz z cukrem. Wtedy wystarczy to wlać do mąki i gotowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować