Zapiekanka ziemniaczano-serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy w plastry. Połowę sera ścieramy na tarce o małych oczkach, resztę na tarce o dużych oczkach. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki.
2.Sos: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, natkę myjemy, osuszamy i siekamy. Jogurt mieszamy z majonezem. Dodajemy czosnek, natkę i drobno starty ser.
3.Filety myjemy, osuszamy, oprószamy przyprawa uniwersalna i kroimy w kostkę. Smażymy na oleju. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ, oczyszczone pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, smażymy na niewielkiej ilości oleju do miękkości. Mieszamy z mięsem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4.W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: ziemniaki, sos, mięso z warzywami i pieczarkami oraz różyczki brokuła. Posypujemy resztą żółtego sera. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 190 °C.
Komentarze