Zapiekanka ziemniaczano-serowa

5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mówię o niej „3 x S”, bo jest szybka, sycąca i smaczna.

Składniki:

  • ● 4-5 ziemniaków
    ● 100 ml jogurtu naturalnego
    ● brokuł
    ● 150 ml majonezu
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 1/2 pęczka natki pietruszki
    ● 20 dag żółtego sera
    ● 20 dag pieczarek
    ● czerwona papryka
    ● 80 dag filetów z kurczaka
    ● cebula
    ● olej
    ● sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Zapiekanka ziemniaczano-serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy w plastry. Połowę sera ścieramy na tarce o małych oczkach, resztę na tarce o dużych oczkach. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki.
  • 2. Sos: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, natkę myjemy, osuszamy i siekamy. Jogurt mieszamy z majonezem. Dodajemy czosnek, natkę i drobno starty ser.
  • 3. Filety myjemy, osuszamy, oprószamy przyprawa uniwersalna i kroimy w kostkę. Smażymy na oleju. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ, oczyszczone pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, smażymy na niewielkiej ilości oleju do miękkości. Mieszamy z mięsem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 4. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: ziemniaki, sos, mięso z warzywami i pieczarkami oraz różyczki brokuła. Posypujemy resztą żółtego sera. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 190 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować