Zapiekanka ziemniaczana z mozzarellą i zielonym pesto

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna, ziemniaczane zapiekanka z serem oraz zielonym pesto . Idealna nie tyko na piątkowy obiad :)

  • 60 min

Składniki:

  • Zapiekanka

    700 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków
    50 g masła
    150 ml ciepłego mleka
    2 jajka
    50 g startego parmezanu lub podobnego sera
    1 kulka mozzarelli (u mnie 125 g)
    125 g twardego sera ( ba przykład żółtego, u mnie ser Halloumi )
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól i pieprz do smaku
    bułka tarta i parmezan do posypania całości

    Pesto:

    3 garści świeżych listków kolendry (może być rowniez natka pietruszki )
    50 g płatków migdałowych, zrumienianych w piekarniku bądz na patelni
    70 g startego sera parmezan (lub podobnego )
    250 ml oliwy z oliwek
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Pesto Ser

Zapiekanka ziemniaczana z mozzarellą i zielonym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0cwgtr0 1. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, posypać bułką tartą. Masło stopić w rondelku.

    Do ziemniaków dodać cieple mleko, masło,parmezan, zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Wbić jajka, trochę białka zostawić do posmarowania wierzchu. Wszystko dokładnie wymieszać lub jeszcze raz zmiksować.
    Tak przygotowaną masą ziemniaczaną wylepić naczynie żaroodporne. Cześć ciasta zostawić na wierzch.
    Sery pokroić w kostkę i ułożyć w naszykowanym naczyniu z masą ziemniaczaną.
  • image-076ip6b 2. Wierzch przykryć pozostałym ciastem. Pozostałe białko roztrzepać z małą ilością mleka i delikatnie posmarować pędzelkiem.
  • image-0o0eb15 3. Całość posypać bułką tartą i startym parmezanem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekać przez około 30-40 minut.
  • image-0cg635y 4. W czasie, gdy zapiekanka siedzi sobie w piekarniku, przygotowujemy pesto.

    Listki kolendry miksujemy z odrobina oliwy, migdały rozdrabniamy .
    Do zmiksowanej kolendry dolewany resztę oliwy oraz dodajemy migdały i parmezan. Doprawiamy so smaku solą i pieprzem. Mieszamy, by składniki się połączyły. Nasze pesto jest gotowe.
  • image-14hnpd1 5. Upieczona zapiekankę kroimy i polewamy pesto.

Porady

Zapiekanka jest smaczna na ciepło oraz na zimno, jeśli nie mamy kolendry, do pesto możemy użyć rowniez natkę pietruszki . Do przygotowania tej zapiekanki świetnie nadają się rowniez ziemniaki z dnia poprzedniego .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kolendra Mozzarella Sery Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować