Zapiekanka ziemniaczana z mozzarellą i zielonym pesto

  • wyświetlono: 847 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszna, ziemniaczane zapiekanka z serem oraz zielonym pesto . Idealna nie tyko na piątkowy obiad :)

10533453_606551092790890_2145939205476450569_n
  • 60min

Składniki

Zapiekanka

700 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków
50 g masła
150 ml ciepłego mleka
2 jajka
50 g startego parmezanu lub podobnego sera
1 kulka mozzarelli (u mnie 125 g)
125 g twardego sera ( ba przykład żółtego, u mnie ser Halloumi )
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
bułka tarta i parmezan do posypania całości

Pesto:

3 garści świeżych listków kolendry (może być rowniez natka pietruszki )
50 g płatków migdałowych, zrumienianych w piekarniku bądz na patelni
70 g startego sera parmezan (lub podobnego )
250 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Zapiekanka ziemniaczana z mozzarellą i zielonym pesto

  • image-0cwgtr01. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, posypać bułką tartą. Masło stopić w rondelku.

    Do ziemniaków dodać cieple mleko, masło,parmezan, zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Wbić jajka, trochę białka zostawić do posmarowania wierzchu. Wszystko dokładnie wymieszać lub jeszcze raz zmiksować.
    Tak przygotowaną masą ziemniaczaną wylepić naczynie żaroodporne. Cześć ciasta zostawić na wierzch.
    Sery pokroić w kostkę i ułożyć w naszykowanym naczyniu z masą ziemniaczaną.
  • image-076ip6b2. Wierzch przykryć pozostałym ciastem. Pozostałe białko roztrzepać z małą ilością mleka i delikatnie posmarować pędzelkiem.
  • image-0o0eb153. Całość posypać bułką tartą i startym parmezanem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekać przez około 30-40 minut.
  • image-0cg635y4. W czasie, gdy zapiekanka siedzi sobie w piekarniku, przygotowujemy pesto.

    Listki kolendry miksujemy z odrobina oliwy, migdały rozdrabniamy .
    Do zmiksowanej kolendry dolewany resztę oliwy oraz dodajemy migdały i parmezan. Doprawiamy so smaku solą i pieprzem. Mieszamy, by składniki się połączyły. Nasze pesto jest gotowe.
  • image-14hnpd15. Upieczona zapiekankę kroimy i polewamy pesto.

Porady

Zapiekanka jest smaczna na ciepło oraz na zimno, jeśli nie mamy kolendry, do pesto możemy użyć rowniez natkę pietruszki . Do przygotowania tej zapiekanki świetnie nadają się rowniez ziemniaki z dnia poprzedniego .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Zapiekankasertania_kuchniazdrowie_na_talerzuziemniakimozzarellapestokolendra

Komentarze

Podobne przepisy

Zapiekanka makaronowa z mozzarellą

Dodane przez: 2milutka

Zapiekanka makaronowa z mozzarellą

Z obiadu został makaron, w lodówce...

zapiekanka ziemniaczana

Dodane przez: capri

Zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem

Jest bardzo smaczna, niedroga i...

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i marchewką

Dodane przez: MałaMi

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i marchewką

Prosta zapiekanka, proste smaki,...

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i fasolą

Dodane przez: Krystyna32

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym...

Smaczna, aromatyczna i pożywna...

pyszna :)

Dodane przez: beciiaaa

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami

Bardzo pyszna i prosta w przygotowaniu....

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami

Dodane przez: olinek_82

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami

Sycące, proste i szybkie danie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE