ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW,MARCHEWKI, FILETÓW Z KURY, I SOSEM PIECZARKOWYM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Danie na obiad, albo kolację.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • -800 g. ziemniaków po obraniu
    -przyprawa do zapiekanek ziemniaczanych
    -150 g. marchewki-3 sztuki
    -600 g. filetów z kury-3 pojedyncze
    -przyprawa gyros
    -sól, pieprzu
    -3 łyżki tłuszczu do smażenia mięsa

    -100 g. twardego sera

    sos:
    -250 ml. śmietany 18 %
    -2 zupy kremowe,pieczarkowe

    ponadto:
    -masło do wysmarowania naczynia-ok. 2 łyzek
    -bułka tarta do wysypania naczynia
    -mleko do gotowania marchewki i sosu
    -liście laurowe ok.3 szt.
    -dekoracja z marchewki i pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z ziemniaków,marchewki, filetów z kury, i sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane mięso 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Dodać przyprawy gyros, wymieszać i odstawić na pół godziny.
  • smażenie mięsa 2. Potem usmażyć na tłuszczu.Odstawić do przestygnięcia.
  • krojenie ziemniaków 3. Ziemniaki, obrać i pokroić w plastry. Ugotować na pół twardo w osolonej wodzie.Odcedzić i ostudzić.
  • krojenie marchewki 4. Marchewkę ugotować z solą i odrobiną mleka, lecz nie rozgotować. Pokroić w plasterki.
  • przygotowanie sosu 5. Na sos, rozmieszać zupę w proszku ze śmietaną. Można rozrzedzić odrobiną mleka.
  • utarcie sera 6. Ser zetrzeć na tarce.
  • przygotowanie naczynia 7. Naczynie żaroodporne,posmarować masłem i posypać tarta bułką.
  • warstwa ziemniaków 8. Wyłożyć warstwę z połowy ziemniaków. Posypać przyprawami do zapiekanek.
  • warstwa marchewki 9. Wyłożyć warstwę z marchewki.
  • warstwa mięsa 10. Wyłożyć warstwę mięsa.
  • warstwa sosu 11. Polać sosem.
  • warstwa sera, bułki tartej i liście laurowe 12. Posypać serem, potem bułką tartą.Włożyć liście laurowe.
    Piec w nagrzanym piekarniku 180* ok. 50 min.Uważać, żeby górę nie przypalić, można pod koniec przykryć folią aluminiową.
  • różyczki z marchewki i pietruszki 13. Różyczki zrobić, obierając marchewkę w koło w formie paska. Potem skręcić i ułożyć na daniu, wraz z pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować