Placuszki z ziemniaków z sosem pieczarkowym

5 (1 ocen)

gdy zostaną ziemniaki z obiadu możemy z nich przygotować bardzo smaczne placuszki

Składniki:

  • PLACUSZKI

    1 kilogram ugotowanych ziemniaków
    1 cebula
    1 pęczek koperku
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    bułka tarta do obtoczenia placuszków
    olej do smażenia

    SOS

    0,5 kilograma pieczarek
    1 cebula
    400 ml kwaśnej śmietany 18 %
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placuszki z ziemniaków z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PLACUSZKI

    Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Koperek opłukać i posiekać. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać usmażoną wcześniej cebulę, posiekany koperek oraz sól i pieprz. Dobrze wszystko razem wymieszać. Z masy ziemniaczanej formować placuszki. Obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.

    SOS

    Pieczarki opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki razem z cebulą usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietanę i dobrze razem wymieszać. Pogotować razem 5 minut na małym ogniu.

    Placuszki podawać bezpośrednio po usmażeniu polane sosem pieczarkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować