Placuszki z ziemniaków z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PLACUSZKI
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Koperek opłukać i posiekać. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać usmażoną wcześniej cebulę, posiekany koperek oraz sól i pieprz. Dobrze wszystko razem wymieszać. Z masy ziemniaczanej formować placuszki. Obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.
SOS
Pieczarki opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki razem z cebulą usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietanę i dobrze razem wymieszać. Pogotować razem 5 minut na małym ogniu.
Placuszki podawać bezpośrednio po usmażeniu polane sosem pieczarkowym.
Komentarze