kotlety z mięsa i ziemniaków z sosem pieczarkowym

5 (175 ocen)

  • 40 min

Potrawa bardzo smaczna i ekonomiczna :) Z podanych proporcji wyszło mi 9 sztuk.

  • 40 min

Składniki:

  • 400 - 450 gramów ugotowanych ziemniaków
    300 gramów mielonego mięsa (miałam szynkę wieprzową, sprawdzi się każde mięso, również wołowe)
    1 jajo
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej ( tylko jeśli masa jest bardzo lepka)
    sól, pieprz, ostra lub słodka papryka
    bułka tarta do panierowania
    sos pieczarkowy:
    30 dag pieczarek
    1 duża lub dwie małe cebule
    1,5 łyżki mąki pszennej
    1 szklanka wody
    0,5 szklanki zimnego mleka (daję 3,2%)
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pieczarkowy

Kotlety z mięsa i ziemniaków z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać mielone mięso, jajo, zmiażdżony czosnek (opcjonalnie), posiekaną cebulę, wyrobić wszystko na gładką masę.

    Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na plasterki, podsmażamy w głębokim rondlu na niewielkiej ilości oleju (2-3 łyżki), kiedy sok z nich praktycznie już wyparuje i pieczarki zaczną się smażyć na złoto, dodajemy posiekaną cebulkę, dalej wszystko podsmażamy, ciągle mieszając, dopóki cebula się nie zeszkli.

    Następnie pieczarki i cebulkę podsypujemy 1,5 łyżki mąki, mieszamy, aby mąka ładnie nam się rozprowadziła i oblepiła wszystko dokładnie, smażymy wszystko razem może około 1 minuty.
    Następnie całość zalewamy 0,5 szklanki ziemnego mleka, mieszamy, dopóki sos się nie zagotuje i nie zgęstnieje, dodajemy sól i pieprz do smaku. Potem dolewamy stopniowo szklankę zimnej wody, mieszamy, zagotowujemy i gotowe. Jeśli nasz sos jest wg nas za gęsty, możemy dolać jeszcze zimnej wody i doprawić.
  • 2. Z masy mięsnej formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na oleju pod przykryciem na średnim ogniu.
    Podajemy z surówką i sosem pieczarkowym.

Porady

Cebulę, którą dodajemy do mięsa możemy podsmażyć na złoto. Potrawa będzie równie pyszna z sosem pomidorowym lub czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mięso Pieczarki Ziemniaki Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować