zapiekanka z wędzoną szynką i szczypiorkiem

4.99 (175 ocen)

  • 30 min

Zapiekanki często goszczą na naszym stole. Są łatwe w przygotowaniu i pyszne.

  • 30 min

Składniki:

  • - 400g makaronu rurki
    - 300ml śmietany 12%
    - 15 dkg szynki wędzonej
    - 15 dkg wędzonego boczku
    - 5 dkg startego żółtego sera
    - dodatkowo kilka plastrów żółtego sera
    - 1 cebula
    - 2 jajka
    - pęczek szczypiorku
    - przyprawy
Wystaw ocenę:

4.99 (175 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z wędzoną szynką i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu i pozostaw do wystygnięcia.

    2. Pokrój boczek i szynkę w kostkę i podsmaż go na oleju.

    2. Wyjmij skwarki łyżką cedzakową, a na tłuszcz wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż ją i wymieszaj ze skwarkami.

    3. Roztrzep jajka ze śmietaną i 2 łyżkami startego sera. Dopraw sos solą i pieprzem. Do sosu dorzuć skwarki z cebulką oraz posiekany szczypiorek.

    4. Przełóż makaron do naczynia żaroodpornego i wylej na niego przygotowany sos.

    5. Makaron z sosem przykryj plastrami żółtego sera.

    6. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez 25 min (aż ser się roztopi i zacznie robić rumiany.

    Smacznego.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować