Taka zapiekanka to doskonały pomysł na ciepłą kolację lub drugie danie. Zrobiłam ją na grubym puszystym cieście drożdżowym z mnóstwem naszych ulubionych dodatków. Świetnie smakuje polana ketchupem lub sosem czosnkowym.
1 godz. 30 min
Składniki:
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
450 g mąki pszennej
270 ml letniej wody
30 g drożdży
50 g stopionego masła
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
dodatki:
por (dolna część)
kilka pomidorków koktajlowych
1 filet z kurczaka
100 g chudego boczku
1/2 czerwonej cebuli
2 kulki mozzarelli po 125 g każda
2 papryczki pepperoni
3 łyżki ketchupu
łyżka oleju
łyżka masła
sól
słodka papryka
oregano
Zapiekanka z porem, kurczakiem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać. Drożdże rozpuścić w odrobinie wody. Dodać resztę składników i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.
2.W tym czasie przygotować dodatki: pora pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i papryką, usmażyć. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Mozzarellę pokroić w plasterki, cebulę także, pomidorki na połówki, pepperoni na plasterki usuwając nasionka. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie rozwałkować ciasto. Posmarować ketchupem, rozłożyć połowę mozzarelli a następnie resztę dodatków. Na wierzchu ułożyć resztę mozzarelli. Posypać oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 30-40 minut.
Komentarze