Zapiekanka makaronowa z boczkiem i porem

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Do przygotowania tego dania możemy wykorzystać makaron, który został nam z obiadu z poprzedniego dnia. W połączeniu z podsmażonym boczkiem i porem powstała smaczna i pożywna zapiekanka.

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 gram makaronu kokardki
    200 gram boczku wędzonego
    1 por
    200 gram śmietany 18%
    2 jajka
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka bazylii
    1/3 łyżeczka ostrej papryki
    60 gram parmezanu
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.

    Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni przez kilka minut.

    Pora kroimy w półplasterki, dodajemy do boczku i smażymy, aż się zeszkli.

    Makaron wrzucamy do naczynia (lub dwóch mniejszych naczyń) do zapiekania. Dodajemy boczek z porem, mieszamy.

    W kubku lub miseczce mieszamy śmietanę z jajkami, oliwą, bazylią, ostrą papryką oraz pieprzem.

    Polewamy makaron i posypujemy parmezanem startym na tarce.

    Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, do momentu, aż ser ładnie się zarumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować