Zapiekanka z mielonym

4.5 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Mam wspaniałą rodzinę.Gotuję dość rzadko, ale gdy żona dopuści mnie do kuchni, staram się,aby moje potrawy były smaczne i sycące

  • 40 min

Składniki:

  • ● kalafior
    ● 50 dag mielonego mięsa
    ● 1/2 szkl. śmietany
    ● cebula
    ● 20 dag startego żółtego sera
    ● po łyżce masła i oleju
    ● 2 łyżki mąki
    ● tymianek
    ● pieprz
    ● ostra mielona papryka
    ● sól
    ● gałka muszkatołowa
    ● szczypta cukru
    ● natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora myjemy, dzielimy na
    różyczki. Gotujemy ok. 15 minut
    w niewielkiej ilości osolonej wody
    z dodatkiem cukru. Odcedzamy,
    wywar zachowujemy.
  • 2. Cebulę obieramy, siekamy
    i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso, doprawiamy solą,
    pieprzem, papryką i tymiankiem.
    Smażymy ok. 10 minut
  • 3. Z masła i mąki robimy zasmażkę.
    Dodajemy wywar z kalafiora,
    śmietanę i połowę sera.
    Gotujemy 5 minut. Do prawiamy
    solą, pieprzem i gałką.
  • 4. W naczyniu żaroodpornym
    układamy kalafiora i mięso. Polewamy
    sosem, posypujemy
    pozostałym serem. Zapiekamy
    20 minut w temp. 200 °C. Posypujemy
    posiekaną natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_07-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować