Zapiekanka z łososiową pierzynką

0 (0 ocen)

Gdy moje potrawy smakują domownikom jest w „siódmym niebie”- tej zapiekanki nie mogli się nachwalić:)!

Składniki:

  • Składniki:
    • Około 120 g makronu ( u mnie rurki),
    • Około 100 g fileta z łososia,
    • 1 nieduży pomidor,
    • 5 połówek suszonych pomidorów w oleju,
    • 5 oliwek zielonych,
    • 5 oliwek czarnych,
    • 1 mały por,
    • Olej do smażenia,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • Świeżo mielona sól morska,
    • Sok z cytryny,
    • 3 łyżki tartego sera mozzarella w kulce,
    • Natka pietruszki do podania,
    • 1 ząbek czosnku,
    • Tłuszcz do wysmarowania formy,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z łososiową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotowany makaron 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy
  • por wraz z pomidorem 2. Por kroimy w cienkie plasterki i smażymy na rozgrzanym oleju ( by zmiękną). Następnie dodajemy do niego pokrojonego z kostkę pomidora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Razem chwile smażymy.
  • łączenie z makaronem 3. Zdejmujemy z ognia i dokładamy pokrojone suszone pomidory oraz oliwki.
    Całość łączymy z makaronem i doprawiamy do smaku.
  • ułożenie łososia 4. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Na jego dno wykładamy przygotowany makaron z warzywami.
    Łososia nacieramy sokiem z cytryny i kroimy w paski. Tak przygotowane układamy n makaronie. Całość delikatnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
    Zapiekankę wstawiamy na około 20 minut do piekarnika (180˚C). Pod koniec zapiekania posypujemy ją mozzarellą. Gdy ta się rozpuści zapiekankę wyjmujemy. Oprószamy pokrojoną natką pietruszki i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować