Zapiekanka z kalarepy

4.51 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Gdy kalarepy jest pod dostatkiem, warto używać jej do zapiekanek zamiast tradycyjnych ziemniaków.

  • 40 min

Składniki:

  • 80 dag kalarepy
    25 dag kiełbasy
    2 łyżki oleju
    15 dag żółtego sera
    3-4 łyżki keczupu
    2 łyżki startego chrzanu
    żółtko
    sól, pieprz
    cukier
    sok z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.51 (198 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z kalarepy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalarepy obieramy i myjemy. Kroimy w plastry i zalewamy małą ilością osolonej wrzącej wody. Gotujemy ok. 10 minut. Odparowujemy.
  • 2. Sos: keczup dokładnie mieszamy z chrzanem, żółtkiem i sokiem z cytryny.
  • Zapiekanka z kalarepy 3. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kiełbasę obieramy i kroimy w plastry. Kalarepę i kiełbasę układamy warstwami w natłuszczonym
    olejem naczyniu żaroodpornym. Oprószamy solą i pieprzem. Posypujemy serem i polewamy sosem. Zapiekamy 20 minut w piekarniku rozgrzanym
    do temp. 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalarepa Kiełbasa Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować