Zapiekanka z brązowym ryżem i indykiem

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Sycąca potrawa dla wybrednego smakosza.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Filet z indyka
    600g marchewki
    2 torebki brązowego ryżu
    4 łyżki śmietany
    1 jajko
    duża cebula
    200g żółtego sera
    kostka rosołowa
    olej
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z brązowym ryżem i indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • uduszony filet z idyka 1. Umyć filet z indyka, pokroić na małe kawałki i posolić. Lekko podsmażyć na oleju. Doprawić ziołami prowansalskimi, podlać niewielką ilością wody i dusić.
  • masa 2. Ryż brązowy gotować w rosole z kostki przez ok. 30 min. W czasie gotowania ryżu obrać marchew i zetrzeć na tarce na małych oczkach, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zetrzeć ser żółty - na dużych oczkach.
    Połączyć ze sobą ryż, marchew, śmietanę i wbić jajko. Wyrobić na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać cebulę, starty ser i wymieszać.
  • zapiekanka z ryżu 3. Masę połączyć z mięsem. Całość przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i zapiekać przez około 1 godzinę w temp. 170 st. Podawać jako danie główne.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Marchewka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować