Zapiekanka z brązowym ryżem i indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyć filet z indyka, pokroić na małe kawałki i posolić. Lekko podsmażyć na oleju. Doprawić ziołami prowansalskimi, podlać niewielką ilością wody i dusić.
2.Ryż brązowy gotować w rosole z kostki przez ok. 30 min. W czasie gotowania ryżu obrać marchew i zetrzeć na tarce na małych oczkach, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zetrzeć ser żółty - na dużych oczkach.
Połączyć ze sobą ryż, marchew, śmietanę i wbić jajko. Wyrobić na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać cebulę, starty ser i wymieszać.
3.Masę połączyć z mięsem. Całość przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i zapiekać przez około 1 godzinę w temp. 170 st. Podawać jako danie główne.
Smacznego :)
Komentarze