Pyszna papryka faszerowana mielonym z indyka i ryżem, zapieczona pod mozzarellą
Składniki:
300 g mielonego mięsa z indyka
200 g ugotowanego ryżu długoziarnistego
1 jajko
sól
pieprz
1 cebula
czosnek granulowany
łyżka oleju
2-3 czerwone papryki – w zależności od wielkości – ja zużyłam 5 połówek
125 g sera mozzarella w zalewie
Papryka faszerowana indykiem i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce dokładnie wyrobiłam gotowany ryż, mięso i jajko. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem.
2.Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kostkę, zeszkliłam na łyżce oleju. Lekko przestudziłam i połączyłam z masą mięsną.
3.Papryki opłukałam, osuszyłam, przekroiłam wzdłuż na pół, usunęłam gniazda nasienne i białe błony, oprószyłam w środku solą. Ogonków nie usuwałam.
4.Mozzarellę osączyłam z zalewy i pokroiłam w plastry.
Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni z termo obiegiem.
Wydrążone papryki napełniłam ścisło farszem, ułożyłam je w naczyniu żaroodpornym, przykryłam folią aluminiową (błyszczącą stroną do spodu) i wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
Po 30 minutach zdjęłam folię, na farszu rozłożyłam plastry mozzarelli i zapiekałam jeszcze 5 minut bez przykrycia.
Komentarze