Papryka faszerowana indykiem i ryżem

4.5 (161 ocen)

Pyszna papryka faszerowana mielonym z indyka i ryżem, zapieczona pod mozzarellą

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa z indyka
    200 g ugotowanego ryżu długoziarnistego
    1 jajko
    sól
    pieprz
    1 cebula
    czosnek granulowany
    łyżka oleju
    2-3 czerwone papryki – w zależności od wielkości – ja zużyłam 5 połówek
    125 g sera mozzarella w zalewie
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Papryka faszerowana indykiem i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Papryka faszerowana indykiem i ryżem 1. W misce dokładnie wyrobiłam gotowany ryż, mięso i jajko. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem.
  • Papryka faszerowana indykiem i ryżem 2. Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kostkę, zeszkliłam na łyżce oleju. Lekko przestudziłam i połączyłam z masą mięsną.
  • Papryka faszerowana indykiem i ryżem 3. Papryki opłukałam, osuszyłam, przekroiłam wzdłuż na pół, usunęłam gniazda nasienne i białe błony, oprószyłam w środku solą. Ogonków nie usuwałam.
  • 4. Mozzarellę osączyłam z zalewy i pokroiłam w plastry.
    Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni z termo obiegiem.
    Wydrążone papryki napełniłam ścisło farszem, ułożyłam je w naczyniu żaroodpornym, przykryłam folią aluminiową (błyszczącą stroną do spodu) i wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
    Po 30 minutach zdjęłam folię, na farszu rozłożyłam plastry mozzarelli i zapiekałam jeszcze 5 minut bez przykrycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Mięso Mozzarella Papryka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować