Placuszki ryżowe z jabłkami (i cynamonem)

4.49 (158 ocen)

  • 45 min

Placuszki łatwe do urozmaicania na bieżąco ;)

  • 45 min

Składniki:

  • ryż - 100g
    mleko - 1 szklanka
    mąka - 1 szklanka
    jajko - 1 szt
    masło - 5 łyżek
    proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
    sól - 0,5 łyżeczki
    jabłka
    cynamon
    olej
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placuszki ryżowe z jabłkami (i cynamonem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placuszki z jabłkami 1. Ugotować ryż i odcedzić. Dodać do niego mąkę, mleko, proszek do pieczenia, jajko, sól oraz roztopione masło i porządnie wymieszać.
    Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Połączyć z ciastem mieszając. Rozgrzać olej na patelni i nakładać na niego ciasto łyżką. Placuszek z jednej łyżki jest wielkościowo "w sam raz" :) Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • placuszki z cynamonem 2. Po kilku usmażonych plackach można dodać cynamon i smażyć dalej. Placuszki zmieniają swój smak i dostają "świątecznego" charakteru :)

Porady

Jeśli robisz placuszki ze świeżo ugotowanego ryżu zamiast roztapiać masło na patelni możesz położyć trochę masła na gorący ryż - roztopi się w trakcie mieszania. Często robię te placuszki, gdy zostanie mi niewykorzystany ryż przy okazji robienia innego dania, np. dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować