Uwielbiam tę zapiekankę. Jest pyszna, prosta w przygotowaniu i idealnie nadaje się na obiad, kolację i śniadanie. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Spróbujcie :)
45 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
– 1op ciasta filo
– 200g sera feta
– 100g twardej mozarelli
– 1 pęczek kolendry lub innej zieleniny wg smaku
– 2 ząbki czosnku
– 2 jajka
– 250ml mleka
– 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
Zapiekanka serowa z kolendrą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sery zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać drobno posiekaną kolendrę, czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystko dokładnie wymieszać. Jajka rozbełtać razem z mlekiem i olejem. Blachę wyścielić papierem do pieczenia. Pracując z jednym płatem ciasta (reszta pozostaje pod ściereczką, by nie wyschła), położyć go na macie silikonowej i przy pomocy pędzelka posmarować mieszanką jajeczną. Posypać serem, złożyć w harmonijkę i przenieść na blachę. W ten sam sposób postąpić z resztą płatów, składając jedną harmonijkę przy drugiej. Ułożone płaty polać resztą mieszanki jajecznej. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20-25 minut.
Smacznego :)
Komentarze