Zapiekanka serowa z kolendrą

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Uwielbiam tę zapiekankę. Jest pyszna, prosta w przygotowaniu i idealnie nadaje się na obiad, kolację i śniadanie. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Spróbujcie :)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 1op ciasta filo
    – 200g sera feta
    – 100g twardej mozarelli
    – 1 pęczek kolendry lub innej zieleniny wg smaku
    – 2 ząbki czosnku
    – 2 jajka
    – 250ml mleka
    – 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Zapiekanki

Zapiekanka serowa z kolendrą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sery zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać drobno posiekaną kolendrę, czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystko dokładnie wymieszać. Jajka rozbełtać razem z mlekiem i olejem. Blachę wyścielić papierem do pieczenia. Pracując z jednym płatem ciasta (reszta pozostaje pod ściereczką, by nie wyschła), położyć go na macie silikonowej i przy pomocy pędzelka posmarować mieszanką jajeczną. Posypać serem, złożyć w harmonijkę i przenieść na blachę. W ten sam sposób postąpić z resztą płatów, składając jedną harmonijkę przy drugiej. Ułożone płaty polać resztą mieszanki jajecznej. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20-25 minut.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto filo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować