Zapiekanka ziemniaczana mocno serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę i cebulę kroję w kostkę, podsmażam na oleju z dodatkiem słodkiej papryki, curry i pieprzu cayenne.
Ser żółty mieszam z jajkiem, śmietaną i przyprawami - solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, gałką i słodką papryką.
5 ziemniaków kroję w plastry, 2 w półplasterki.
Ser pleśniowy przekrawam na pół, następnie kroję w plastry.
Układam warstwy zapiekanki: na spodzie 5 pokrojonych w plastry ziemniaków, 1/2 sera pleśniowego, 1/2 sera żółtego, kiełbasa, pozostały ser pleśniowy i żółty. Na wierzchu układam dwa ziemniaki pokrojone w półplasterki. Całość posypuję słodką papryką i natką pietruszki.
Zapiekam około 25 minut w 170 stopniach, bez przykrycia.
Komentarze