Zapiekana gryczana z twarogiem podana z oliwkami i pomidorkami

0 (0 ocen)

  • 25 min

Tak podana kasza powstała w kilka chwil z produktów, które miałam dostępne w lodówce. Wyszła tak smaczna, że mój synek zajadał się nią i obiad zjadł błyskawicznie :) Równie dobrze możemy ją podać na kolację :)

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki na około 3 porcje:
    1 szklanka kaszy gryczanej
    20 g słonecznika
    150 g twarogu
    30 g sera żółtego
    cebula
    100 g dowolnej wędliny
    1 łyżka oregano
    2 łyżki śmietany
    sól
    pieprz
    czosnek granulowany lub ząbek świeżego

    czarne oliwki
    pomidorki koktajlowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekana gryczana z twarogiem podana z oliwkami i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Słonecznik prażymy na suchej patelni.
  • 2. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
  • 3. Usmażoną przekładamy do ugotowanej kaszy. Wędlinę kroimy w paseczki i również przesmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, przekładamy do kaszy.
  • 4. Twaróg kroimy w dość grubą kostkę, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do kaszy.
  • 5. Kaszę mieszamy, dodajemy śmietanę, przyprawiamy.
  • 6. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, przekładamy do niego kaszę.
  • 7. Na wierzchu rozkładamy prażony słonecznik.
  • 8. Całość zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25-30 minut (z termoobiegiem).
  • 9. Gotową zapiekankę rozkładamy na talerze, na każdą porcję nakładamy dowolną ilość czarnych oliwek i pomidorków koktajlowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować