Zapieczony chlebek z boczkiem

0 (0 ocen)

Każdemu zdarza się czasem uświadomić, ze chleb który wczoraj kupiłyśmy nie grzeszy świeżością. Zamiast przerabiać go na tosty czy bułkę tartą polecam zapiec z boczkiem i żółtym serem. Smakuje i pachnie obłędnie.

Składniki:

  • bochenek czerstwego chleba
    około 20-30dag wędzonego boczku (w zależności od wielkości bochenka)
    około 15dag zółtego sera
    natka pietruszki/szczypiorek do posypania
    woda do skropienia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ser

Zapieczony chlebek z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapieczony chlebek z boczkiem 1. Chleb ponacinać w odległości co 1cm na połowę głębokości chlebka. W szczeliny powkładać pokrojone w cieniutkie plasterki boczek i zółty ser. Chleb skropić wodą, żeby nie wyschnął w piekarniku. Piec w 220 stopniach C przez około 20 minut. Posypać poszatkowana natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Porady

Chlebek można tez pokroić "w kostkę" czyli ponacinać w dwóch kierunkach i gotowy zamiast kroić na skibki, odrywać kawałki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Placek z boczkiem i serem

4.51 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chlebek.

To może cię zainteresować