Chlebek z boczkiem i serem

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dodatek boczku i sera nadaje mu fajnego ,słonego smaku.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    40 g świeżych drożdży
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczka soli
    250 ml ciepłej wody
    150 g startego sera żółtego
    150 g wędzonego boczku
    jajko
    kminek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ser

Chlebek z boczkiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do miski,zrobić wgłębienie,dodać pokruszone drożdże,cukier i sól.
    Wlać wodę i oliwę z oliwek.
    Zagnieść ciasto ręcznie,albo robotem kuchennym z hakiem do zagniatania ciasta.
    Miskę przykryć ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat,podsypany lekko mąką i przegniatać podsypując serem i drobniutko pokrojonym boczkiem,aż ciasto wchłonie składniki.
    Następnie z ciasta uformować kształt bochenka chleba,włożyć do obsypanej mąką,wąskiej formy,wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.Pozostawić na 15 minut.
    Po czym wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 35-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować