Dodatek boczku i sera nadaje mu fajnego ,słonego smaku.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
500 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczka soli
250 ml ciepłej wody
150 g startego sera żółtego
150 g wędzonego boczku
jajko
kminek
Chlebek z boczkiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypać do miski,zrobić wgłębienie,dodać pokruszone drożdże,cukier i sól.
Wlać wodę i oliwę z oliwek.
Zagnieść ciasto ręcznie,albo robotem kuchennym z hakiem do zagniatania ciasta.
Miskę przykryć ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia.
2.Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat,podsypany lekko mąką i przegniatać podsypując serem i drobniutko pokrojonym boczkiem,aż ciasto wchłonie składniki.
Następnie z ciasta uformować kształt bochenka chleba,włożyć do obsypanej mąką,wąskiej formy,wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.Pozostawić na 15 minut.
Po czym wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 35-40 minut.
Komentarze