Ciasto Zając wielkanocny

4.48 (199 ocen)

W czasie Wielkanocy słuzy jako ozdoba stołu, a po świętach jest smacznym dodatkiem do herbaty/kawy.

Składniki:

  • 3 jaja,
    190 g masła/margaryny,
    1 szklanka cukru,
    1 cukier waniliowy,
    1 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
    otarta skorka z cytryny,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    szczypta soli,
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.48 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto zając wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę,dodajemy masło/margarynę,miksujemy.Dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem.Na koniec wlewamy mleko i dodajemy otarta skorkę z cytryny.
    Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.Dodajemy stopniowo do ciasta,mieszamy łyżką.
    Ciasto wkładamy do formy natłuszczonej i posypanej mąką/bułka tarta.
    Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach.
    Po wyjęciu z formy posypujemy pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zając

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować