Zając Wielkanocny

4.51 (148 ocen)

  • 25 min

Jest to bardzo prosty przepis a upieczenie go w formie w kształcie zająca to niesamowita frajda dla całej rodziny.

  • 25 min

Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
    1 niepełna szkl.cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    250 g margaryny
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    aromat waniliowy
    tłuszcz i bułka do formy (jeżeli jest to forma silikonowa nie wymaga natłuszczania)
Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Zając wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zając 1. Miękką margarynę utrzeć z cukrem.Ucierając dodawać po jednych żółtku.Mąkę ziemniaczaną przesiać z pszenną i proszkiem, wsypać do utartej masy.Dodać kilka kropli aromatu, zmiksować.Białka ubić na sztywną pianę.Połączyć z masą i delikatnie wymieszać łyżką.
  • zając 2. Ciasto wlać do formy.Piec ok.40-50min.w temp.180 C

Porady

Do ciasta można użyć innego aromatu wg uznania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zając

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować