Wykwintny pasztet z KRÓLIKA !

4.5 (177 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Prawdziwa uczta, idealny na wielkanocnym stole i nie tylko.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • - Mięso z królika ok 1,5 kg
    - Wątróbka 20 dkg
    - Borowiki 5 szt
    - Boczek 0,5 kg
    - Marchewka 2 szt.
    - Pietruszka 1 szt.
    - Duża cebula
    - Seler 0.5 szt.
    - Liście laurowe 2 szt.
    - Ziele angielskie 4 szt.
    - Pieprz, sól
    - 2 łyżki oliwy
    - 2 jajka
    - Natka pietruszki
    - Odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Wykwintny pasztet z królika ! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z królika oraz boczek gotujemy do miękkości razem z przyprawami i grzybami, pod koniec gotowania dorzucamy wątróbkę i warzywa oraz dusimy razem aż wszystkie składniki będą miękkie.
  • 2. Mięso studzimy, następnie oddzielamy od kości.
  • 3. Wszystkie ugotowane produkty przepuszczamy co najmniej dwa razy przez maszynkę do mięsa.
  • 4. Cebulę kroimy w piórka, smażymy na oliwie, a następnie przepuszczamy przez maszynkę i dodajemy do otrzymanej już masy.
  • 5. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy jajka , wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy na gładką masę.
  • 6. Pasztet wykładamy do formy wysmarowanej masłem i pospanej bułką tartą, wierzch smarujemy białkiem.
  • 7. Pieczemy w temp. 180 °C przez 40 min.

Porady

Warto zmielić składniki kilka razy, nada to delikatności gotowej masie. Smarując wierzch pasztetu białkiem przed włożeniem do pieca uzyskamy chrupiącą, pięknie zarumienioną skorupkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować