Piernik złocisty

4.5 (182 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To przepyszne ciasto sprawdzi się przy każdej imprezie rodzinnej. Odkryj zupełnie nowy smak piernika!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    600 g mąki
    200 g margaryny
    180 g cukru pudru
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    1 jajko
    1 żółtko
    4 łyżki miodu
    4 łyżki śmietany

    Krem:
    2 szklanki mleka
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 torebka budyniu waniliowego
    1 kostka margaryny
    żółtko
    1 op. cukru waniliowego
    5 łyżek cukry pudru

    Dodatkowo:
    ulubiony dżem lub powidła śliwkowe na 3 warstwę

Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik złocisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać przez sito, dodać pozostałe sypkie składniki i wymieszać. Wbić jajko oraz żółtko i kolejno resztę składników: margarynę miód oraz śmietanę. Dokładnie zagnieść ciasto, na gładką masę. Podzielić na 3 równe części, wyłożyć na blaszki i upiec 3 osobne packi na złoty kolor ( piec ok 15 min. w temp. 180 °C) Gorące zsunąć na papier do pieczenia.
  • 2. Krem:
    1.Ugotować budyń z dwóch szklanek mleka, w trakcie gotowania dodać łyżkę mąki pszennej i łyżkę ziemniaczanej.
    2.Margarynę utrzeć na masę z żółtkiem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem i stopniowo dodawać przygotowaną masę budyniową.
  • 3. Połączyć przygotowane warstwy.
    Na pierwszym placku rozsmarować dżem lub powidła, na drugim i trzecim warstwę kremu. Wierzch posypać kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować