Piernik złocisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiać przez sito, dodać pozostałe sypkie składniki i wymieszać. Wbić jajko oraz żółtko i kolejno resztę składników: margarynę miód oraz śmietanę. Dokładnie zagnieść ciasto, na gładką masę. Podzielić na 3 równe części, wyłożyć na blaszki i upiec 3 osobne packi na złoty kolor ( piec ok 15 min. w temp. 180 °C) Gorące zsunąć na papier do pieczenia.
2.Krem:
1.Ugotować budyń z dwóch szklanek mleka, w trakcie gotowania dodać łyżkę mąki pszennej i łyżkę ziemniaczanej.
2.Margarynę utrzeć na masę z żółtkiem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem i stopniowo dodawać przygotowaną masę budyniową.
3.Połączyć przygotowane warstwy.
Na pierwszym placku rozsmarować dżem lub powidła, na drugim i trzecim warstwę kremu. Wierzch posypać kakao.
Komentarze