Dziś jest ważny dzień dla mnie i dla mojego męża.Nasza rocznica ślubu,kolejna...Uwielbiam kwiaty i nie wyobrażam sobie wykwintnej kolacji bez ich udziału.Dania równie barwne jak kwiaty.
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
- babeczki z ciasta kruchego (gotowe/np. Dan Cake,): 8 sztuk
- wątróbka z indyka: 200 gramów
- żurawina (suszone owoce): 8 sztuk
- gruszka: 1 sztuka
- cebula (biała lub czerwona): 1 sztuka
- sól: 2 szczypty
- olej (rzepakowy): 4 łyżki
- pieprz czarny (świeżo mielony): 1 szczypta
- sałata dębowa: 1 sztuka
- Owoc granatu: 1 sztuka
- ser pleśniowy (np.gorgonzola): 50 gramów
- żurawina (suszone owoce): 20 sztuk
- sól: 1 szczypta
- miód: 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek extra vergine: 3 łyżki
Wykwintna kolacja " rocznica ślubu" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Babeczki nadziewane farszem z watróbki.Cebulę drobno posiekać.Wątróbkę umyć,pokroić.Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę,następnie dodać wątróbkę,smażyć 5 minut,posypać solą i pieprzem,przykryc pokrywką i dusić jeszcze 3-4 minuty.Przygotować malakser lub blender.Zmiksować wątróbkę wraż z cebulką oraz połową tłuszczu,na którym się smażyły.Gruszkę umyć,pokroić w plastry,a następnie w mniejsze cząstki.Babeczki napełnić farszem z wątróbki,udekorować cząstkami gruszki i owocami suszonej żurawiny.
2.Sałata dębowa z gorgonzolą,gruszką i owocem granatu polana słodko-pikantnym dresingiem.Sałatę umyć,liście rozłożyć na talerzu.Owoc granatu przeciąć na pół, z każdej połówki wyjąć pestki ( owoc przekrojoną częścią ułożyć na talerzu i stukać w niego drewnianą łyżką,aż wszystkie pestki wypadną, a sok, który wypłynie użyć do dresingu).Ser gorgonzola i gruszkę pociąć na małe kawałki,rozłożyć na sałacie.W miseczce wymieszać oliwę,miód,sól,sok z granatu.Powstałym dresingiem polać sałatę.Na sałącie rozsypać owoce żurawiny i pestki granatu.
3.Żółte cukienie faszerowane.Cukinię umyć,przekroić na pół wzdłuż,aby powstały łodeczki do faszerowania.Połówki cukini wydrążyć.Posiekać cebulę i paprykę,podsmażyć na oleju.Można dodać też wydrążony miąższ z cukinii.Pieczarki umyć,pokroić podsmażyć wraz z cebulą i papryką,posypać solą,pieprzem i oregano,następnie przykryć i dusić 5 minut.Połówki cukinii napełnić farszem pieczrkowo-paprykowym,ułożyć na rozgrzanej patelni,przykryć,dusić aż cukinia zmięknie.Następnie gotową cukienię ułożyć na talerzu w towarzystwie sałaty i pomidora.Serwować na ciepło.Dodam,że żółte cukinie są bardziej aromatyczne od zielonych.
4.Zupa cebulowa z grzankami.W dużym garnku gotujemy bulion na włoszczyźnie z dodatkiem soli,pieprzu,kukurydzy,posiekanej w kostkę papryki.Można też dodać kostkę rosołową.Cebulę i boczek kroimy w kostkę,smażymy na oleju przez 2-4 minuty,wrzucamy do bulionu,gotujemy.Po 30 minutach wyjmujemy por,seler i korzeń pietruszki(odstawiamy).Marchewkę również wyjmujemy,kroimy w plasterki i wrzucamy ponownie do zupy.Natkę pietruszki siekamy drobno,wsypujemy do zupy,mieszamy.Zupę przelewamy do talerza,posypujemy grzankami czosnkowymi.
5.Do takiej kolacji pasuje czerwone wino.Można zaparzyć zielonej herbaty.Motywem przewodnim dekoracji stołu sa kwiaty.Nie obedzie się bez świec,najllepiej zapachowych.Romantyczny nastrój,smaczne wykwintne dania,nastrojowa muzyka...Dziś będziemy świętować naszą kolejną rocznicę ślubu.Miłość unosi się w powietrzu...przez żołądek do serca?Owszem.
Komentarze