Wołowy perkelt

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Klasyczne danie z wołowiny.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - smalec wieprzowy: 3 łyżki
    - żółta cebula (drobno posiekana): 750 gramów
    - wołowa łopatka (pokrojona w małą kostkę): 1 kilogram
    - zielona papryka (pokrojona w zapałkę): 2 sztuki
    - pomidory (obrane, pozbawione nasion i pokrojone w kostkę): 4 sztuki
    - mielona słodka papryka: 2 łyżki
    - ostra papryczka: 1 sztuka
    - bulion wołowy: 0.5 litra
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz czarny: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wołowy perkelt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy smalec. Dodajemy cebulę i smażymy przez 10 minut często mieszając. Następnie podajemy słodką paprykę i smażymy przez kolejną minutę. Na koniec dodajemy wołowinę i smażymy przez 6 minut cały czas mieszając. Mięso powinno zrumienić się ze wszystkich stron.
  • 2. Gdy mięso będzie rumiane, do garnka dokładamy zieloną paprykę, pomidory i ostrą papryczkę. Całość zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy gaz i dusimy potrawę przez 3 godziny mieszając od czasu do czasu.
  • 3. Perkelt podajemy z haluszkami lub białym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować