Jest to mój szybki sposób na aromatyczną wołowinę.
3 godz.
Składniki:
- 1 kg udźca wołowego,
- musztarda (z miodem oraz sarepska lub rosyjska)
- 2 małe cebule,
- 1 papryka czerwona
- 20 dag pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- oliwa w oliwek
- masło
- sól, pieprz,
- rękaw foliowy do pieczenia w piekarniku
Wołowina z warzywami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wołowinę kroimy na mniejsze kawałki nacieramy solą i pieprzem, układamy w misce dodajemy kilka łyżek musztard, tak aby oblepiły każdy kawałek. Zostawiamy w lodówce minimum na godzinę (najlepiej na cała noc).
2.Cebulę kroimy w piórka, paprykę na prostokąty ok. 2-3 cm x 1-1,5 cm, pieczarki na grubsze plastry, czosnek w cienkie plasterki. 2-3 łyżki masła rozgrzewamy na patelni dodajemy czosnek, chwilkę podsmażamy, następnie dodajemy cebulę - szklimy, potem pieczarki. Podsmażamy, aż puszczą soki, na końcu wrzucamy paprykę i podsmażamy, aż zacznie unosić się aromat papryki i pieczarek. Przekładamy do miski. Na tą samą patelnie wlewamy oliwę i podsmażamy na niej mięso z każdej strony na lekko złoty kolor (aby zamknąć pory). Do naczynia żaroodpornego wkładamy rękaw (dzięki niemy mięso nie wyschnie) spięty z jednej strony, następnie na przemian wkładamy mięso i warzywa (wraz z sosem), spinamy z drugiej strony. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 2 godziny (aż mięso będzie miękkie). Kawałki mięsa wyciągamy na talerz, polewamy powstałym sosem oraz dekorujemy upieczonymi wraz z nim warzywami. Gotowe!
Porady
Proponuję podać z ziemniakami posypanymi koperkiem oraz miodowymi ogórkami.
Komentarze