Wołowina po burgundzku

4.5 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 3 godz. 30 min

Najczęściej podaję ją z kluskami i posypuję natką pietruszki.

  • 3 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,5 kg ligawy
    25 dag wędzonego boczku
    2 łyżki oliwy
    30 dag cebuli
    2 łyżki masła
    3 ząbki czosnku
    łyżka mąki
    40 dag pieczarek
    50 ml czerwonego wytrawnego wina
    łyżka koncentratu pomidorowego
    2 liście laurowe
    łyżeczka tymianku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wołowina po burgundzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek i wołowinę kroimy w kostkę. Cebule i czosnek obieramy i osobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Koncentrat mieszamy z 1/2 szklanki wody.
  • 2. Boczek smażymy na oliwie. Wyjmujemy z patelni. Na pozostałym tłuszczu smażymy kolejno cebulę z pieczarkami oraz wołowinę.
  • 3. Mięso przekładamy do rondla. Dodajemy czosnek, liście laurowe i tymianek. Wlewamy koncentrat i wino. Dusimy 2 godziny. Następnie wkładamy
    pieczarki z cebulą i boczek. Dusimy ok. 40 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Mąkę podsmażamy na roztopionym maśle, zalewamy kil koma łyżkami wywaru z mięsa. Gotujemy, aż sos zgęstnieje i wlewamy do mięsa. Mieszamy. Chwilę dusimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Czerwone wino Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować