-galaretka o smaku truskawkowym : 1 opakowanie 90 g
-wrząca woda : 300 ml
-wino musujące ( np. truskawkowe) : 150 ml
-truskawki świeże : 20 sztuk
-czereśnie : 10 sztuk
-ekstrakt z wanilii : 3 łyżki ( można zastąpić cukrem wanilinowym)
do dekoracji :
- czereśnie z ogonkiem : 4 sztuki
-listki bazylkii lub melisy : 4 sztuki
-masa kajmakowa z puszki : 4 łyżeczki
-pokruszone kakaowe ciasteczka : 2 łyżeczki/ opcjonalnie
Waniliowa galaretka z owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę truskawkową wymnieszać dokładnie we wrzącej wodzie, do całkowitego rozpuszczenia. Dodać wino musujące i ekstrakt z wanilii, wymieszać.
2.Truskawki i czereśnie umyć, usunąć szypułki i pestki. Pokroić w ćwiartki.
3.Do salaterek włożyć porcję truskawek i czereśni, zalać galaretką, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Gdy galaretka wystygnie, wstawić ją do lodówki na 90 minut.
4.Masę kajmakową przełożyć do szprycy, wycisnąć ozdobną porcję na środku deseru. Na masie kajmakowej umieścić czereśnię z ogonkiem i listek bazylii. Można oprószyć kakaowymi ciasteczkami.
Porady
Galaretkę można przygotować bez użycia wina musującego, wówczas należy wymieszać ją we wrzątku 90 g na 450 ml gorącej wody.
Komentarze