Galaretka mleczna waniliowa

4.75 (4 ocen)

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ten deser galaretkowy jest prosty do przygotowania, tani, a co najważniejsze smakuje dzieciom, jak i dorosłym. Polecam!

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
    Cukier puder do smaku
    1 opakowanie cukru waniliowego
    Ekstrakt waniliowy
    Żelatyna
    1 galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Ptasie mleczko Galaretki

Galaretka mleczna waniliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę przyrządzić zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    Słoiczki umieść w niedużym pudełku lub naczyniu, tak aby były przechylone równo w tą samą stronę. Rozlać galaretkę i całość przełożyć delikatnie do lodówki, aby galaretka stężała.
    Żelatynę – ilość odpowiednią dla 0,5l płynu – zazwyczaj 2łyżki, zalać niewielką ilością wody i odstawić na minutę, po czym mieszać do rozpuszczenia.
    Mleko delikatnie podgrzać, np. w mikrofali, następnie dobrze zmiksować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i ekstraktem. Dodać rozpuszczoną żelatynę i mleko przelać na zastygniętą galaretkę, odstawić do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować