WŁOSKIE CANNELONI

4.5 (164 ocen)

  • 10 min

Dzisiaj podzielę się z Wami moim najlepszym przepisem na włoskie canneloni. Każdy powinien spróbować tego przepisu, jest to stosunkowo łatwe w przygotowaniu i eleganckie danie z kraju makaronów.

  • 10 min

Składniki:

  • Porcja dla dwóch osób:

    12 sztuk rurek makaronu canneloni
    1 pomidor
    10 dag żółtego sera

    Farsz:
    1 cebula
    1/2 czerwonej papryki
    20 dag pieczarek
    1 łyżeczka bazylii suszonej
    pieprz, sól,
    2 łyżki oleju

    Sos:
    30 dag szpinaku
    1/2 śmietany 30%
    4 ząbki czosnku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Włoskie canneloni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Myjemy i kroimy w kostkę pieczarki, paprykę, cebulę i czosnek. Podsmażamy delikatnie na patelni.Przyprawiamy solą pieprzem i bazylią.
    Sos:
    Zalewamy szpinak wodą w garnku do gotowania na wysokość liści. Gotujemy, dodajemy śmietanę, czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem.
    Makaron:
    Makaron wypełniamy wcześniej przygotowanym farszem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy sosem. Na górę makaronu kładziemy pomidora pokrojonego w kostkę. Solimy, dodajemy pieprz i posypujemy bazylią. Przykrywamy, wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni na czas 15 minut, potem odkrywamy i posypujemy wcześniej startym serem. Zostawiamy na 20 minut odkryty makaron do pieczenia. Po tym czasie danie jest gotowe do podania.

Porady

Farsz można zrobić z mięsem np. piersią z kurczaka lub mięsem wieprzowym mielonym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować