Włoskie rogaliki

4.49 (142 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepis pochodzi ze słonecznej Italii.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 250ml mleka
    20g drożdży 120g
    cukru 500g mąki
    1 jajko
    3 łyżki oliwy
    100g roztopionego masła
    słoiczek marmolady
Wystaw ocenę:

4.49 (142 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale Rogaliki

Włoskie rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciepłe mleko wlewamy do wysokiej miski. Dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy. Wsypujemy do mleka i drożdży całość mąki. Miksujemy, Następnie dodajemy cukier, jajko i oliwę. Ponownie miksujemy całość na gładką masę.

    Przykrywamy miskę folią i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Wykładamy ciasto na deskę. Wałkujemy na okrągły placek i kroimy na 8 części po przekątnych. Z każdej części forujemy kulę. Kule z ciasta wałkujemy ma okrągłe placki. Układamy kolejno na sobie, smarujemy rozpuszczonym każdy masłem.

    Kroimy na 16 części wzdłuż przekątnych. Na szerszy koniec każdej części nakładamy marmoladę i zawijamy formując rogaliki. Smarujemy masłem i posypujemy cukrem.

    Pieczemy 20 minut w 180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować