Włoskie rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciepłe mleko wlewamy do wysokiej miski. Dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy. Wsypujemy do mleka i drożdży całość mąki. Miksujemy, Następnie dodajemy cukier, jajko i oliwę. Ponownie miksujemy całość na gładką masę.
Przykrywamy miskę folią i odstawiamy do wyrośnięcia.
2.Wykładamy ciasto na deskę. Wałkujemy na okrągły placek i kroimy na 8 części po przekątnych. Z każdej części forujemy kulę. Kule z ciasta wałkujemy ma okrągłe placki. Układamy kolejno na sobie, smarujemy rozpuszczonym każdy masłem.
Kroimy na 16 części wzdłuż przekątnych. Na szerszy koniec każdej części nakładamy marmoladę i zawijamy formując rogaliki. Smarujemy masłem i posypujemy cukrem.
Komentarze