Bardzo pyszny, a zarazem łatwy i szybki do wykonania przysmak. Polecam wszystkiem, którzy mają ochotę na odrobinę nieba w zasięgu ręki. Placek poraz pierwszy wykonał mój mąż ;)
1. 1. Ciasto : Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać kolejno żółtka i resztę składników. Z białek ubić piane i dodać do reszty. Piec około 40 minut następnie po ostudzeniu przekroić na 2 części. ( Ja zawsze dzielę masę na ciasto na 2 częście i piekę osobno- wtedy te spody sa w miarę równe )
2. Masa wiśniowa : Kompot przecedzić, wiśnie wydrylować. Kompot uzupełnić wodą do 3/4 wysokości słoika litrowego. Przelać do garnka i zagotować. Po zagotowaniu zestawić z ognia i rozpuścić w tym 2 galaretki wiśniowe. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać wiśnie i wymięszać.
3. Masa jogurtowa: Jogurt zmiksować z cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Połączyć jogurt z żelatyną.
4. Polewa : Wszystkie składnki wymięszać podgrzewając na małym ogniu aż do powstania gładkiej masy ( przeważnie do stopienia margaryny )
Komentarze