Wiśniowiec

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepis dostałam od koleżanki z pracy. Ciasto jest mało słodki dlatego bardzo mi smakuje.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO
    2 szkl mąki
    1/2 kostki margaryny
    3 łyżki cukru
    2 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki kwaśnej śmietny
    Masa Budyniowa
    1 budyń (wiśniowy)
    1/2 litra kompotu z wiśni
    wiśnie z kompotu (wypestkować i nasączyć w alkoholu)
    Kruszonka
    1 duża łyżka masła
    1 duża łyżka cukru
    1 duża łyżka płatków migadłowych
    1 cukier waniliowy
    1 placek pokruszony
    Masa śmietanowa
    1/2 litra śmietany kremówki
    1 galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wiśniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagnieść z podanych składników. Dzielimy na 2 części i pieczemy dwa placki w temp. 180 stopni po 20 minut każdy.
  • 2. Masę budyniową ugotować w 1/2 litrze kompotu z wiśni. Następnie dodać wiśnie wymieszać i ostudzić.
  • 3. Składniki na kruszonkę wymieszać, usmażyć i wystudzić.
  • 4. Masę śmietanową przygotowujemy w ten sposób, że ubijamy śmietanę, a pod koniec ubijania dodać ścinającą się galaretkę cytrynową (rozpuszczoną w 1 szkl. wody).
  • 5. Kolejność układania ciasta:
    1.placek
    2. 1/3 śmietany
    3/ 1/2 budyniu
    4. 1/2 kruszonki
    5. 1/3 śmietany
    6. 1/2 budyniu
    7. 1/3 śmietany
    8.1/2 kruszonki
    Wstawić do lodówki do schłodzenia.

Porady

Przechowywać w lodówce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować